В бюджеті дефіцит, але Мінекономіки готує 45 млрд на програму кешбеку на українські товари

Мінфін, Міноборони та народні депутати скаржаться на дефіцит в бюджеті, а Мінекономіки планує витрати 45 млрд гривень на програму "Український кешбек".

Попри заяви кількох міністерств про брак коштів у бюджеті, Мінекономіки не відмовляється від програми "Український кешбек", яку планують запустити до кінця літа. Крім того, на програму кешбеку на українські товари у бюджеті закладено 45 млрд гривень.

Міністерка економіки Юлія Свириденко під час презентації каталогу виробників української техніки для громад повідомила про дату запуску програми "Український кешбек".

"Сподіваюсь, що у липні-серпні має бути запуск. Деталі ми потім розкажемо, але суть в тому, що українці, купуючи українські товари, будуть мати кешбек на свою картку", - сказала Свириденко та пояснила, що ініціатива стане стимулом для українського виробництва.

За словами Свириденко, програма "Український кешбек" передбачає витрати на 45 млрд гривень, які були закладені у державному бюджеті на 2024 рік.

На повідомлення, що Мінекономіки не відмовляється від програми про кешбек на українські товари відреагував народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

"Ось як це коментувати. Мінфін виходить і прямо говорить: "грошей вже немає, забираємо з майбутніх періодів - вже дірка 200 млрд грн". Депутати виходять: "сорі, дірка вже більше ніж навіть 400 млрд грн - уряд готує підвищення податків". Міноборони виходить: "у нас вже зараз проблема з фінансуванням вже зробленого замовлення"", - пише Железняк та вказує, що у цей же час у Мінекономіки заявляють про витрати на 45 млрд гривень на підтримку вітчизняного виробника.

За його словами Верховна рада не підвищить податки, якщо "хоч копійка на це свято популізму піде". Крім того, Железняк прогнозує, що при зміні бюджету, у Мінекономіки заберуть зайві кошти.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що очільниця Мінекономіки Свириденко відреагувала на скандал з бронюванням деяких компаній.

Також "Коментарі" писали про те, що думають українці про програму "Український кешбек".