Українців можуть позбавляти права на землю: у ВР пояснили ситуацію

У випадку необхідності побудувати захисні споруди, держава може вилучати землю в українців.

Кабінет міністрів України пропонує законопроєкт, який передбачає врегулювання порядку примусового тимчасового позбавлення права користування земельними ділянками під час воєнного стану. Ця ініціатива спрямована на забезпечення будівництва та підтримки військових споруд, необхідних для оборони країни. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на заяву постійного представника Кабміну у ВР Тараса Мельничука.

Законопроєкт передбачає примусове тимчасове позбавлення права на землю для будівництва інженерних та фортифікаційних споруд. Це стосується ділянок, які будуть використані для оборонних цілей, із можливістю подальшого припинення обмеження, викупу або відчуження землі. Нові правила включатимуть:

  • - складання акта про примусове тимчасове позбавлення права користування земельною ділянкою;
  • - визначення механізмів ухвалення рішень щодо припинення обмежень;
  • - процедури викупу ділянки або її частини.

Після схвалення Кабміном документ буде внесено на розгляд до Верховної Ради.

В умовах повномасштабної війни Україна активно зводить оборонні споруди, щоб захистити свої території від потенційних загроз. Відповідні роботи для побудови фортифікацій у прикордонних та прифронтових регіонах виконуються місцевими органами влади спільно з військовими.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що військові скаржаться на якість фортифікацій перед наступом РФ на їх ділянку фронту.

Також "Коментарі" писали, що на Харківщині посадили до в'язниці представника лісництва, який впливав на якість захисних споруд.