Українці за кордоном таки отримали проблеми: у ВР закликають владу втрутитися

Українці, які мають статус осіб, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, таки отримали проблеми, повідомив нардеп Ігор Фріс

Народний депутат Ігор Фріс повідомив, що до нього зростає кількість звернень від громадян України, які мають статус осіб, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, живуть там 5,10,20 років і зараз постановою КМУ обмежені у правах щодо реєстрації, як військовозобовʼязаних.

"Тому сьогодні направляю звернення на комітет ВРУ з нацбезпеки та оборони щодо термінового розгляду на комітеті за участю МО та ГШ питання постановки на військовий облік та оновлення даних в реєстрі військовозобовʼязаних громадян України, які мають ПМП за межами держави", - відзначив нардеп.

За його словами, зміни в 563 постанову Кабміну щодо надання їм можливості здійснити постановку на облік в консульстві країни проживання - не підкріплені підзаконними актами МЗС та Міноборони та фактично унеможливлюють виконання постанови консульськими установами та особами, які перебувають за межами України, особами які мають статус ПМП та фізично перебувають в Україні і не можуть повернутися в країну проживання (закрили кордони для них), особами які не є резидентами і у яких відсутні податкові коди та банківська ідентифікація для отримання доступу в Резерв+ і які не стояли на військовому обліку та іншими особами які мають статус ПМП.

Окрім того, Фріс навів приклад абсурдної ситуації. Так, громадяни України виїхав на постійне місце проживання до Німеччини в 1995 році. На той час йому було 5 років.

"Живе в Німеччині майже 30 років. Стоїть на консульському обліку. Не має ідентифікаційного коду, рахунків в банку, внутрішнього паспорту, прописки. Зараз перебуває в Україні. В ТЦК відмовляють в постановці на облік. В Консульство звернутися не може - кордон закритий. В Резерв+ не виходить - це оновлення даних, а він не стоїть на обліку. Та й банк айді відсутній – нерезидент", - говорить Фріс.

За його словами, не зрозуміло, що роботи в такому випадку, адже цей чоловік не може ані повернутися додому, ані стати на облік.

Як заявив Фріс таких випадків є сотні, тому потрібне втручання уряду.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що нардеп ужепопереджав про те, що українці за кордоном можуть отримати серйозні проблеми.