У ВР сказали, що відбувається з державою і налякали прогнозами на майбутнє

У Верховній Раді вважають, що партнери можуть не зрозуміти всього того, що відбувається в Україні і зменшити допомогу

У середу, 4 вересня, Верховна Рада звільнила 4 міністрів при тому, що ще у 5 міністерствах зараз замість керівників сидять т.в.о. І це все, відзначає нардеп Ірина Фріз, відбувається в умовах воєнного стану в державі.

"Відбувається де-юре обнулення виконавчої гілки влади. Демонтаж державного управління", - заявила нардеп.

За її словами, все це відбувається за відсутності нових призначень, а головне відсутності розуміння того, хто може бути призначеним на посади. Саме це, каже Фріз, викликає серйозні питання щодо спроможності роботи Кабінету міністрів України взагалі.

"Така ситуація підриває довіру до влади та створює умови, за яких уряд взагалі не зможе легітимно виконувати свої обов’язки. Це особливо критично під час воєнного стану, коли від координації та дій уряду залежить не лише економічна стабільність, але й безпека держави. Кадрові вакууми матимуть негативні наслідки для держави", - заявила нардеп.

Окрім того, на її переконання, Верховна Рада продовжує втрачати свою суб’єктність звільняючи міністрів, більшість з яких навіть не з’явились в залі, не кажучи вже про звітування про свою роботу. При цьому Фріз нагадала, що у Регламенті Верховної Ради України зазначено, що міністр, який подає у відставку, зобов’язаний подати звіт про виконану роботу. Цей звіт розглядається спочатку профільним комітетом, а потім має бути заслуханим на пленарному засіданні Верховної Ради.

"Всі ці кадрові маніпуляції негативно впливають як на внутрішню ситуацію в державі, так і міжнародну репутацію України. Партнери та союзники можуть сприйняти таку ситуацію як ознаку нестабільності та невизначеності в українському уряді, що може вплинути на міжнародну підтримку. Зараз, коли країна перебуває в стані війни, пріоритетом має бути забезпечення безперервності та ефективності державного управління, а не управлінський хаос та жонглювання посадами", - заявила нардеп.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що президент Зеленський пояснив, чому треба провести кадрові зміни.