У ВР сказали, чи народні депутати розглядають можливість мобілізації жінок

У Верховній Раді висловили сподівання, що ситуація не дійде до того, що доведеться оголошувати мобілізацію жінок

Мобілізація в Україні триває, але питання обов’язкової військової служби для жінок на даний момент не стоїть на порядку денному, заявив народний депутат і член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко в ефірі "Київ24". Коментуючи заяву Валерія Залужного, посла України у Великій Британії та колишнього головнокомандувача ЗСУ, Федієнко зазначив, що на даний момент питання мобілізації жінок навіть не обговорюється.

"Я сподіваюсь, до цього не дійде. Сподіваюся, що європейське співтовариство, наші партнери, достатньо швидко почнуть рухатись у напрямку того, про що вони декларували на початку війни щодо підтримки України", - зазначив Федієнко.

При цьому народний депутат пояснив, що Залужний звертався до союзників, наголошуючи на тому, що українські військові захищають не лише Україну, а й усю Європу. Він дав зрозуміти, що в разі відсутності своєчасної допомоги війна може поширитися на територію ЄС, додав політик.

Федієнко також зазначив, що в Україні вже існує значна кількість жінок, які служать в Збройних силах на різних посадах.

"Якщо військовозобов’язана захисниця може виконувати бойові завдання і має на це відповідні фізичні та інші повноваження, то звісно, хай виконує. Але треба підсилювати в "цивільних" професіях, які є і в армії, в ЗСУ. Це медики, бухгалтера, зв’язківці, діловоди, бо паперову армію ніхто нікуди не подів…", - підкреслив нардеп.

Він додав, що деякі військові частини не можуть повністю використовувати свої фінансові ресурси через брак економістів та бухгалтерів. За словами Федієнка, бухгалтери у військових частинах, які не перебувають на передовій, можуть заробляти більше, ніж у цивільному секторі.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що колишній головнокомандувач Валерій Залужний наголосив на можливості призову жінок, якщо це стане необхідним для захисту Європи від війни. Однак він підкреслив, що країна намагатиметься уникнути такої ситуації.