У ВР розкрили, які умови демобілізації будуть прописані в законопроекті

Верховна Рада до середини осені має підготувати законопроект про умови демобілізації

В Україні вже тривалий час ведуться дискусії щодо необхідності встановлення чітких термінів військової служби, і до середини осені планують розробити законопроект про демобілізацію. Про це в інтерв'ю NV розповів секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

За словами Костенка, завдання щодо підготовки законопроекту про демобілізацію було закріплене у постанові Верховної Ради під час голосування за закон про мобілізацію. Терміни, каже нардеп, це якраз середина осені.

Костенко повідомив, що вже відбулися зустрічі з представниками Кабміну та Генштабу, під час яких обговорювалися можливі темпи мобілізації та їх вплив на підготовку законопроекту. Він висловив впевненість, що документ буде розроблено.

"Чи там будуть конкретні терміни, чи будуть просто встановлені механізми демобілізації? Ми цього поки не знаємо. Я більше думаю про те, щоб нікого зайвий раз не налаштовувати, що там будуть написані 36, 37 або 38 місяців. Я думаю, там будуть написані умови демобілізації, прив’язані до указу президента або ще до чогось", - сказав Костенко.

Нардеп також висловив сумніви щодо можливості встановлення чітких строків, зважаючи на темпи мобілізації та різне ставлення громадян до служби. Він додав, що нинішні обставини навряд чи дозволяють ввести конкретні часові рамки.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що на думку експертів терміни служби в ЗСУ потрібно терміново врегулювати на законодавчому рівні. Зараз критично важливо встановити граничний термін служби в лавах Збройних сил України, адже громадяни не повинні "купувати квиток в один кінець".