У Верховній Раді сказали, чи знизять мобілізаційний вік до 18 років

У ВР підтвердили, що іноземні партнери запитують, чому в Україні не знижують мобілізаційний вік

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Хоча раніше призовний вік було знижено до 25 років, час від часу виникають обговорення можливості його подальшого зниження. Як зазначив в коментарі РБК-Україна член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, мобілізація з 18 років в Україні не планується. Він підкреслив, що на даний момент законодавчі зміни щодо зменшення призовного віку не розглядаються.

При цьому відомо, що останнім часом з'являлася інформація про те, що нібито міжнародні партнери тиснуть на Україну з вимогою знизити призовний вік. Втім, Веніславський зазначив, що не може офіційно ані підтвердити, ані спростувати ці чутки. Проте він зауважив, що під час зустрічей з американськими та європейськими партнерами, а також закордонними журналістами, дійсно виникали запитання щодо того, чому Україна не знижує призовний вік, оскільки молодь вважається більш ефективною на фронті.

Однак в Україні неодноразово наголошували, що таких планів немає. Як відзначив нардеп, приватні думки окремих людей не можуть бути підставою для обговорення.

"Законодавчі зміни щодо зниження призовного віку не передбачаються", - підсумував нардеп.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Сергій Лещенко повідомив про те, що Сполучені Штати, буцімто, тиснуть на Володимира Зеленського у питанні зниження мобілізаційного віку до 18 років. Лещенко зазначає, що американці порівнюють ситуацію в Україні з війною у В'єтнамі, під час якої США призивали на службу юнаків з 19 років. Саме тому американські політики не розуміють, чому в Україні досі не мобілізують молодь віком від 18 до 25 років. Втім, нібито Зеленський категорично проти того, щоб знижувати мобілізаційний вік і відправляти на фронт молодь, починаючи з 18 років.