У Києві планували захопити Верховну Раду після святкування Дня Конституції

Зловмисникам загрожує до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна

У Києві СБУ затримала групу місцевих активістів, які планували великомасштабні провокації на День Конституції. Правопорушники планували тимчасово усунути від влади чинний уряд.

“Під виглядом проведення так званого "віча" зловмисники планували оголосити про "усунення від влади" чинного військово-політичного керівництва України. Потім вони сподівалися захопити будівлю Верховної Ради України та заблокувати її роботу”, - прокоментували у СБУ.


На чолі гурту стояв співзасновник відомої громадської організації, яка з 2015 року активно виражає антиукраїнські позиції. Для мобілізації людей організатори планували зібрати нібито мирні збори в центрі Києва, не розкриваючи мети мітингу.

Щоб реалізувати злочинний задум, головний організатор залучив кількох спільників – представників громадських організацій із Києва, Дніпра та інших регіонів.

Сили безпеки виявили та запобігли підготовці до заходів, під час яких було знайдено зброю, боєприпаси, а також засоби зв'язку з матеріалами, що підтверджують злочинні наміри затриманих.


“Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманих про підозру за чч. 1, 2, 3 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії та заклики до дій, спрямованих на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади). Затриманим обрано запобіжний захід - утримання під вартою. Продовжується розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності”, - йдеться у повідомленні СБУ.

Зловмисникам загрожує до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна.