Стабілізаційні відключення чи маніпулятивні: після заяви "Укренерго" про сплату боргів, українцям перестали вимикати світло

Щоб сплатити борги перед приватними компаніями на енергоринку, в Україні могли маніпулювати відключенням світла.

Після підняття тарифів на електроенергію для населення та заяви "Укренерго" про сплату боргів на ринку електроенергії, в Україні раптово припинили вимикати світло. Таким чином, постає питання, були відключення світла стабілізаційними, чи це маніпулятивні дії гравців енергоринку, щоб примусити владу сплатити борги, зокрема і перед компанією Ріната Ахметова ДТЕК.

У травні українцям почали активно вимикати світло вказуючи на проблеми з енергопостачанням та генерацією електрики через російські обстріли. Уряд заявивши на необхідності ремонту електростанцій ухвалив рішення про збільшення тарифу на електроенергію для населення на 60% до 4,32 грн/кВт-год.

Після підняття ціни на світло, Міненерго 8 червня заявили, що вводять в дію блок АЕС потужністю 1000 МВт. За їх словами, він знизить дефіцит електроенергії в Україні, який виник через російські обстріли, а стабілізаційні відключення будуть лише після 16:00.

9 червня голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький у коментарі "Укрінформу" повідомив, що компанія до кінця року збирається повністю виплатити 31 млрд грн боргових зобов'язань на балансуючому ринку електроенергії, тоді як загальна заборгованість на ринку електроенергії становить понад 50 млрд грн. Цього ж дня в "Укренерго" повідомили, що по всій території України не планується відключення світла.

Таким чином можна помітити дивний збіг, який полягає в тому, що стабілізаційні відключення могли бути маніпулятивними, щоб змусити владу виконати свої зобов'язання щодо оплати боргів за електроенергію. Після підняття тарифу на світло та заяви "Укренерго" про сплату боргів, електрику для населення перестали масово вимикати, що може свідчити про те, що сторони могли домовитись.

Як повідомляли "Коментарі", найбільш вигідна така ситуація може бути для компанії ДТЕК, якій, за словами засновника громадської організації "Союз споживачів комунальних послуг України" Олега Попенка, Україна заборгувала близько 25 млрд гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що уряд не може обмежити апетити ДТЕК у заробітку на підвищенні тарифів.