Скоро українці за кордоном можуть отримати серйозні проблеми: про що мова

Зовсім скоро українці, які постійно мешкають за кордоном, можуть отримати серйозні проблеми, заявив народний депутат Ігор Фріс

Постанови в Кабміні пишуть навіть не дилетанти, а люди які намагаються створити правову невизначеність та створити проблеми громадянам України, заявив народний депутат Ігор Фріс.

Наприклад, за його словами, тепер від громадян, які постійно проживають за кордоном і перебувають на постійному консульському обліку, вимагають повернутися в Україну і оновити свої данні або встати на військовий облік.

При цьому, підкреслив Фріс, як це зробити, коли вони зняті зі всіх обліків, місця реєстрації, податкового обліку та можливо ніколи на них не перебували, тому що виїхали ще в неповнолітньому віці - не відомо.

"Їх не реєструють в консульствах. Їх не реєструють в ТЦК. Їх не реєструють в ЦНАП. Вони не можуть оновитися в Резерв+. Але відповідальність на них поширюється",
- відзначив нардеп.

За його словами, із цього приводу він направляє звернення в Міноборони, МЗС, Кабмін та комітет з прав людини ВРУ.

"Вимагаю розʼяснення та врегулювання терміново. Бо 18 червня в цих громадян можуть виникнути не аби які проблеми",
- відзначив Фріс.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що про цю саму проблему також говорила і нардеп Ірина Фріз. За її словами, Україна або втратить мільйони громадян за кордоном, які будуть відмовлятись від громадянства, або позиватимуться до держави в ЄСПЛ. Нардеп розповіла, що з 16-го травня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №563, згідно якої особи які були зняті офіційно з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постанови стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) ТЦК та СП, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором.