Скандал довкола "Охматдиту" набирає обертів: що відмовляється зробити МОЗ

МОЗ звинувачують у відсутності прозорості в питанні відбудови «Охматдиту»

Міністерство охорони здоров’я відмовляється залучати Опікунську раду "Охматдиту" до контролю за процесом відновлення після ракетної атаки, про це повідомила нардеп Марія Іонова із посиланням на відповідь на свій депутатській запит.

За її словами, міністерство самостійно визначило склад Ради з контролю здійснення відновлення зруйнованих будівель НДСЛ "Охматдит" . Крім 6 найбільших благодійників, 1 представника МОЗ та 1 лікарні, залучать ще 7 громадських активістів, яких оберуть благодійники.

"Звісно, ми всі підтримуємо швидке відновлення Центру та цінуємо внесок кожного українця, який зробив внесок на відновлення, про яку б суму не йшлося. Бо сотня гривень від пенсіонера чи дитини зі своїх заощаджень вартують не менше , ніж мільйони від великого бізнесу. Й тут важливо, аби кожна гривня була витрачена прозоро і ефективно", - заявила Іонова.

Важливо, каже нардеп, аби представники Ради з контролю відновлення "Охматдиту" також розумілися на специфіці дитячого центру.

"Й також ми категорично проти спроб не допустити парламентський контроль над використанням коштів. Також варто зазначити, що повноваження Ради стосуватимуться виключно питання відновлення. Але потрібен системний моніторинг за дотриманням антикорупційного законодавства на постійній основі", - додала нардеп.

На її думку, ефективніше створити Наглядову раду , до якої залучити представників Опікунської ради, в тому числі з числа парламентарів від різних фракцій, благодійників, провідних антикорупціонерів і експертів адже запропонована зараз система залишає значні корупційні ризики.

"Влада продовжує ставити воза поперед коня та вигадувати нові й нові схеми, як уникнути прозорості, замість працювати за підзвітними процедурами й не допускати корупції", - підсумувала Іонова.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що міністерство охорони здоров'я України оголосило про створення Ради з відновлення Охматдиту, покликаної забезпечити прозорість та ефективність відбудови лікарні після руйнувань.