Рейтинг зарплат світових лідерів: яке місце в ньому посідає Зеленський

Зеленський, порівняно із лідерами Сінгапуру, Швейцарії чи Німеччини заробляє буквально «мізер»

Президент України Володимир Зеленський посідає скромну позицію у світовому рейтингу доходів державних лідерів, поступаючись багатьом колегам. Найвищі зарплати мають прем’єр-міністр Сінгапуру, президентка Швейцарії та прем’єр Австралії, пише ТСН.

За інформацією видання, Володимир Зеленський нещодавно оприлюднив свої декларації за 2021 та 2022 роки, які включають інформацію про його доходи, майно та фінансові зобов’язання. Згідно з деклараціями, зарплата президента України за рік становила 336 тисяч гривень, або близько 28 тисяч гривень на місяць, без врахування надбавок та премій.

Згідно з декларацією за 2021 рік, загальні доходи Володимира Зеленського та його родини становили 10 мільйонів 824 507 гривень. З них 5 359 600 гривень надійшли від продажу облігацій внутрішньої державної позики. При цьому вказується, що основними джерелами доходів сім'ї Зеленського у 2021 році були заробітна плата, відсотки від банківських вкладів та дохід від оренди нерухомості, що загалом склало 5 464 907 гривень.

Якщо порівнювати доходи, родини президента в 2021 році з 2020, то вони скоротилися на майже 12 мільйонів гривень. При цьому залишок грошових коштів на кінець 2021 року також зменшився.

При цьому відомо, що найвищу зарплату серед світових лідерів отримує прем’єр-міністр Сінгапуру Лоуренс Вонг, чий річний дохід перевищує 1,5 мільйона доларів. Це майже вдвічі більше, ніж у президентки Швейцарії Віоли Амгерд, яка посідає друге місце з річною зарплатою 570 тисяч доларів. На третьому місці прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе, який заробляє понад 413 тисяч доларів на рік. Президент США Джо Байден із зарплатою 400 тисяч доларів займає четверте місце, а канцлер Німеччини Олаф Шольц — десяте з майже 294 тисячами доларів на рік.

Проте, якщо порівняти зарплати лідерів з рівнем ВВП на душу населення, то перші місця у цьому рейтингу посідають африканські країни. Наприклад, президент Кенії Вільям Рутто отримує 141 тисячу доларів на рік, що становить майже 2000% від ВВП на душу населення в країні. Подібні показники мають лідери Танзанії та Південноафриканської Республіки.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у 2021 році Зеленський не отримував надбавок і премій.