Проти Шабуніна відкрили провадження за ухилянство. Він розповів, як захищав Київщину

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження проти голови правління «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна за двома кримінальними провадженнями, одне з яких – ухиляння від військової служби

Як повідомила речниця із комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян, кримінально провадження проти Шабуніна були відкриті на вимогу Шевченківського суду Києва.

За її словами, ДБР ще у жовтні минулого року отримало заяву від голови громадської організації "Громадська рада доброчесності" Ростислава Кравця щодо можливих протиправних дій Шабуніна. Проте, підкреслила Сапьня, ДБР вирішило провести перевірку фактів, які були викладені у заяві, на достовірність. Саме тому ДБР надіслало заяву до Центрального управління військової служби правопорядку у Києві та Київській області з проханням провести службове розслідування. Але події почали розгоратися надто швидко, буквально за кілька тижнів надійшла ухвала від суду, яка і зобов’язала слідство внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Разом з тим, Шабунін розповів, що на другий день повномасштабного вторгнення Росії, він добровільно мобілізувався в ТрО ЗСУ для захисту столиці.

Після вибиття росіян з Київщини його служба була сфокусована на виконанні поставлених завдань іншого характеру, як то реформування тилового та збройного забезпечення Сил оборони, а також ліквідування ключових корупційних схем.

Також Шабунін розповів, що він працював над розвитком цифрових систем ЗСУ. Окрім того, за його словами, він приймав участь в окремих проєктах - забезпечення Сил оборони засобами звʼязку чи допомога військовим стартапам.

Шабунін стверджує, що для виконання цих завдань його відкомандировували в НАЗК і спеціалізовані центри Міноборони та Генштабу.

"У зоні бойових дій на сході я перебував як у складі 207-го батальйону ТрО (минуле літо - початок осені), так і раніше під час описаних вище відкомандирувань з нього",
- додав Шабунін.

За його словами, востаннє він повернувся зі сходу – восени разом з усім 207-м батальйоном, який вивели на ротацію і після повернення перевівся в інший підрозділ Сил оборони.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" розповідав про те, як вармії поступово відмовляються від паперів на користь цифровізації.