Нові правила бронювання від мобілізації: кого торкнуться змін

Кабмін переглядає правила бронювання працівників: нові нюанси та зміни

Уряд України готує новий пакет правил, що регулюють бронювання працівників від мобілізації, які мають враховувати як державні, так і суспільні інтереси. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив Федір Веніславський, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Веніславський наголосив, що у новій ухвалі буде акцент на балансі між необхідністю посилення військових ресурсів та підтримці важливих державних функцій.

Він зазначив, що в поліції та ДСНС застосовуватиметься 90%-ве бронювання, що дозволить зберегти їхню працездатність на належному рівні, але при цьому звільнити для армії тих, чиї посади менш критичні.

"Працюють не тільки власне поліцейські чи рятувальники, а й інші державні службовці, допоміжний персонал. І якщо вони не є критично важливими для функціонування цих органів , то я не бачу проблем для того, щоб вони були мобілізовані", - пояснив він.

Щодо приватного сектору, то тут також передбачені зміни. За словами нардепа, нова постанова не робитиме відмінностей між державними та приватними підприємствами щодо бронювання.

"Тобто, постанова не розмежовує, що в енергетичній сфері тільки державні або комунальні підприємства мають право на 100% бронювання. Мають право і приватні підприємства, які займаються енергетичним обладнанням, відновленням енергетики, фортифікаційними спорудами тощо", - пояснив він.

Веніславський також заявив, що Кабінет міністрів та Міністерство економіки мають звернути увагу на випадки соціально негативної реакції на бронювання, наприклад, коли прибиральники у супермаркетах виявляються повністю заброньованими.

"Ми звернули увагу під час роботи над законом про мобілізацію, що не можуть бути ситуації, коли працівників торгових супермаркетів - наприклад, прибиральників - на 100% заброньовано. Тому що є низка посад на підприємстві, які не є критично важливими для його функціонування. -друге, є багато професій, які можуть бути заміщені або не військовозобов'язаними, або жінками", - заявив він.

Раніше "Коментарі" писали, що народний депутат Дмитро Наталуха зазначив, що тіньовий ринок бронювання за різними розрахунками варіюється від $700 000 000 до $2 000 000 000 на рік.