Ні батога, ні пряника. Ухилянти без серйозних санкцій, нові мобілізовані без мотивації

Оборонний комітет вирішив, що достатньою мірою для покарання ухилянтів стане обмеження їх у праві керування транспортними засобами. Також були скасовані деякі мотиваційні норми для нових мобілізованих

Оборонний комітет визначився з тим, як карати чоловіків, які ухиляються від мобілізації. Як повідомила у Фейсбуці нардеп Ірина Фріз, їх обмежать у праві користування транспортними засобами під час дії воєнного стану.

"Встановлення тимчасових обмежень ухилянтів за позовом територіального центру комплектування та соціальної підтримки про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, резервістом у праві керування транспортними засобами, крім випадків коли встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування або транспортний засіб використовується у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю"
, - повідомила нардеп.

Окрім цього, додала вона, були скасовані попередньо схвалені мотиваційні норми, а саме: одноразова доплата у розмірі 70 тисяч гривень військовослужбовцям, які перебувають на "нулі". Тобто підкреслила нардеп, цю норму виключили.

Також, за її інформацією, скасована пропозиція щомісячно виплачувати винагороду за особливості проходження служби у розмірі 10 000 гривень. Окрім того, оборонний комітет вирішив не встановлювати фіксовану плату за знищення техніки ворога.

"Проте встановили на рівні закону виплату від 4 до 300 розмірів прожиткового мінімуму за знищене(захоплене) озброєння"
, - додала нардеп.

У свою чергу військовий Юрій Гудименко вважає, що законопроєкт про мобілізацію залишився без змін.

"По мобілізації: ані серйозних санкцій для ухилянтів ("кнут"), ані серйозних преференцій для нових мобілізованих ("пряник") в законопроекті немає. Отже, не буде і очікуваного результату – притоку нових бійців. По демобілізації: її не буде. Отже, буде неочікуваний результат – збільшення кількості СЗЧ, куплених рішень ВЛК, неповернень з відпусток. Що ж, в цьому столітті ми ще країну не про*обували"
, - відзначив військовий.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що оборонний комітет відмовився проводити демобілізацію.