Митницю реформують: Верховна Рада ухвалила важливий законопроект

Верховна Рада ухвалила законопроект, на якому наполягали всі донори України, мова йде про реформу митниці

Верховна Рада вцілому прийняла зміни до Митного кодексу України щодо встановлення особливостей проходження служби в митних органах та проведення атестації посадових осіб митних органів №6490-д. Це рішення підтримали 260 народних депутатів, повідомила нардеп Ірина Геращенко.

За цим законопроектом, зокрема, змінюється процедура конкурсного відбору керівника митної служби. Також, каже Геращенко, запроваджується щорічний зовнішній аудит митниці. У разі негативного висновку аудиту буде вагомою підставою для звільнення голови, додала нардеп.

Також, згідно із прийнятими змінами, протягом року після обрання нового керівника відбудеться переатестація всіх працівників митної служби. У разі неуспішної переатестації це означатиме звільнення працівника.

А ще працівникам митниці піднімуть зарплати, повідомила нардеп.

"Цей закон і реформа митниці були серед маяків МВФ, Світового банку, США і ЄС, на них наполягали наші партнери. Від цього голосування залежало отримання чергового пакету допомоги від союзників", - повідомила Геращенко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що сьогодні Верховна Рада України з другої спроби ухвалила законопроект про підвищення податків в першому читанні. Це означає, що документ ще не набув чинності й потребує другого читання для остаточного ухвалення. За ухвалення проголосували 241 депутат. Серед ключових змін, наприклад, збільшення ставки військового збору з 1,5% до 5% для доходів, визначених статтею 163 Податкового кодексу України. Введення обов’язку сплати військового збору у розмірі 1% від доходів для платників єдиного податку третьої групи.