Кабмін проігнорував вказівку Зеленського посилити захист енергооб’єктів, - Шкіль

Президент Володимир Зеленський ще у 2022 році доручив посилити захист енергооб’єктів, проте уряд вказівку проігнорував, заявив засновник і CEO холдингу MS Capital Максим Шкіль. На захист цих об’єктів просто не виділяли кошти

Ще у жовтні 2022 року у Верховного головнокомандувача відбулась нарада з військовими та представниками уряду щодо захисту енергетичних обʼєктів. Як відзначив Максим Шкіль, саме на цій нараді було чітко надано доручення забезпечити третій рівень захисту для обʼєктів енергетики.

"Зрозумівши важливість питання і масштаб загрози, Autostrada без фінансування з боку держави розпочала роботи в цілодобовому режимі, проінвестувала понад 100 млн доларів в матеріали і виробничі потужності - було закуплено 7 бетонних заводів, спеціальне обладнання, міксери, бурові машини, палебійні машини, закуплено понад 20 тис тон металопрокату, проінвестовано понад 10 млн доларів в обладнання і запущено завод з виробництва металоконструкцій - все це зроблено для того, щоб забезпечити будівництво захисту обʼєктів енергетики в максимально стислий термін. Було задіяно понад 1000 працівників, організовано роботу в три зміни"
, - відзначив Шкіль.

За його словами, саме в такій спосіб "Автострада", як відповідальний бізнес, підійшла до доручення Верховного Головнокомандувача забезпечити захист енергетичних обʼєктів в умовах війни.

"Результат - вказівки Президента проігноровані, кошти не виділені, а фінансування повністю припинене. Ми звертались листами до Кабінету міністрів щодо виділення фінансування, але жодної реакції нема"
, - заявив Шкіль.

Після цього, підкреслив він, компанія залишилася з мільярдними кредитами та боргами.

"Припускаю, що розрахунок був такий, що обстрілів не буде і може якось воно пройде"
, - додав Шкіль.

Але, підкреслив засновник холдингу, сьогодні реалії інші - обстріли є, наслідки такої бездіяльності відчувають люди та бізнес, запроваджено обмеження в постачанні електроенергії. Третій ступінь захисту об’єктів через відсутність фінансування не зроблено.

"Будь-яка посада - це не тільки повноваження, але і відповідальність! Міністерство фінансів України оперує коштами платників податків, якщо не буде електроенергії, не буде і податків - це доволі прості і очевидні речі, захист обʼєктів енергетики мав би бути одним з пріоритетних напрямків фінансування"
, - підкреслив Шкіль.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що країна-терорист Росія методично знищує українську енергетику. Деякі експерти уже навіть закликали українців, які мають змогу, розглянути варіант виїзду за кордон.