Енергетична сфера України залишається у приватних руках: чому

Журналісти намагалися з'ясувати, чому держава не націоналізує активи SCM та ДТЕК, але відповіді від уряду не отримали

З початку повномасштабного вторгнення український уряд здійснив націоналізацію низки стратегічних підприємств, включаючи Мотор Січ, АвтоКрАЗ, Укрнафту, Укртатнафту, ПриватБанк, Sense Bank та Запоріжтрансформатор. Однак жодне підприємство в енергетичній сфері не було націоналізоване.

Щоб з'ясувати причину такої ситуації, “Коментарі” надіслали відповідні запити до Кабінету міністрів України та РНБО. Зокрема, журналістів цікавили питання, чи вважаються активи, які перебувають у власності приватних компаній SCM та ДТЕК, є стратегічно важливими для держави?

Крім того, медійники хотіли зрозуміти, якщо активи вищезгаданих компаній визнані стратегічно важливими, чому держава досі не розглядає питання їхньої націоналізації?

Втім, практично через місяць в очікування відповіді, офіційний коментар порталу “Коментарі” ніхто не надав.

Раніше "Коментарі" писали, що президент України Володимир Зеленський в одному зі своїх інтерв'ю вже після початку повномасштабної війни по суті анонсував продовження націоналізації енергетичних активів. Видання "Коментарі" поцікавилося в експертів, чи може держава взятися за націоналізацію ДПЕК? Якщо так, то чомусь досі цей процес не просувається.

Читайте також на порталі "Коментарі" - У той час як український бізнес побоюється припинити роботу через постійні відключення електроенергії, а населення незадоволене зростанням тарифу відразу на 70% - до 4,32 грн за кВт/год, як мінімум, одна компанія може пишатися останніми рішеннями уряду – вона зможе отримати свій дохід.