Безугла зізналася навіщо вона зареєструвала законопроект, згідно якого посадити можуть кожного

Нардеп Мар’яна Безугла зізналась, що зареєстрований нею законопроєкт, згідно якого можна посадити до в’язниці багатьох українців, є тестом на політичну дискусію

Як повідомила у Фейсбуці нардеп Мар’яна Безугла зареєстрований нею та Галиною Третьяковою законопроєкт про кримінальну відповідальність за неуповноважене представництво України у міжнародних переговорах насправді є прецедентом апеляції до історії та тестом на політичну дискусію.

При цьому Безугла додала, що законопроєкт є похідним із американського Акту Логана, який досі чинний в США.

Депутат підкреслила, що федеральний закон, прийнятий ще 30 січня 1799 року, встановлює кримінальну відповідальність за ведення переговорів неуповноваженими громадянами США з урядами інших країн, які ведуть дискусії зі Сполученими Штатами.

Згідно з повідомленням Безуглої, мета цього закону - запобігти підриву офіційної позиції країни. Закон був ухвалений після переговорів сенатора Джорджа Логана з Францією у 1798 році та підписаний президентом Джоном Адамсом 30 січня 1799 року. За словами депутата, декільком особам були пред'явлені або очікувалися, що будуть пред'явлені звинувачення у порушенні цього закону. Жоден із винуватців, за її словами, насправді не був засуджений, але Закон Логана часто використовується як прецедент у політичних суперечках та є успішним превентивним інструментом протягом двох століть американської історії.

При цьому народний депутат додала, що в Україні є приклади, коли можна було б застосувати так званий прецедент Логана. Наприклад, за її словами, таким чином можна було розглянути поїздку депутатів ОПЗЖ до Росії, яка відбулася в березні 2020 року.

Безугла підкреслила, що на голосування законопроєкт виносити не будуть.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у Верховну Раду внесли законопроєкт, згідно якого багатьох українців можна притягнути до кримінальної відповідальності.